Een stilleven met uien, sjalotten en knoflook in de hoofdrol; wie schilderde dat nu? De kunsthandel noemde het in de jaren vijftig van de vorige eeuw onverkoopbaar, want knoflook en uien ‘rook het publiek’, zo noteerde de verzamelaar Reurt Jan Veendorp, die dit schilderij in die periode in Den Haag kocht. In zijn eigen tijd genoot de Franse schilder Philippe Rousseau echter veel bekendheid en kon hij het keizerlijk hof van Napoleon III en de bankiersfamilie Rothschild tot zijn vaste clientèle rekenen. Rousseau was begonnen als landschapsschilder, maar legde zich al snel toe op dierstukken en stillevens. Binnen de stillevens concentreerde hij zich onder meer op het zogenaamde keukenstilleven, waar dit Stilleven met uien, sjalotten en knoflook een mooi voorbeeld van is. De grote uien bieden tegenwicht aan de kleine sjalotten en knoflookbollen aan de linkerkant van de streng. Enkele bollen hebben groene uitlopers en met name de schillen van de uien bladderen af. Met speelse precisie, waaruit grote kunde blijkt, heeft Rousseau dit verbeeld. Door de deur op de achtergrond schuin weer te geven en de streng links van het midden te plaatsen heeft hij spanning in de compositie gebracht. Ook het duidelijke licht-donker contrast draagt hier aan bij. De verfopbreng bij de bollen is pasteuzer dan op de achtergrond, waar de verf zo spaarzaam is aangebracht dat het canvas er doorheen schijnt.
Rousseau, Philippe
Een stilleven met uien, sjalotten en knoflook in de hoofdrol; wie schilderde dat nu? De kunsthandel noemde het in de jaren vijftig van de vorige eeuw onverkoopbaar, want knoflook en uien ‘rook het publiek’, zo noteerde de verzamelaar Reurt Jan Veendorp, die dit schilderij in die periode in Den Haag kocht. In zijn eigen tijd genoot de Franse schilder Philippe Rousseau echter veel bekendheid en kon hij het keizerlijk hof van Napoleon III en de bankiersfamilie Rothschild tot zijn vaste clientèle rekenen. Rousseau was begonnen als landschapsschilder, maar legde zich al snel toe op dierstukken en stillevens. Binnen de stillevens concentreerde hij zich onder meer op het zogenaamde keukenstilleven, waar dit Stilleven met uien, sjalotten en knoflook een mooi voorbeeld van is.